19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞefi de deconcentrate, lipsiţi de idei

Şefi de deconcentrate, lipsiţi de idei

30 dintre cei 37 de directori de deconcentrate doljene, rugaţi în urmă cu două săptămâni de prefectul de Dolj să vină cu idei de finanţare prin fonduri europene a instituţiilor pe care le conduc, nu au avut nici o iniţiativă.

Prefectul de Dolj, Florin Stancu, cu ocazia colegiului prefectural de la începutul acestei luni, în contextul crizei economice, le-a solicitat directorilor de instituţii deconcentrate din judeţ ca până pe 15 iulie să întocmească o listă cu propuneri de proiecte finanţate cu fonduri europene. „Aş dori ca fiecare dintre dumneavoastră, atunci când vă construiţi strategia de conducere, să o faceţi ca şi cum nu aţi avea resurse bugetare şi să identificaţi toate oportunităţile de finanţare. Până pe 15 iulie aş dori să prezentaţi o situaţie a portofoliului de proiecte europene accesibile dumneavoastră, la nivel de idei“, le-a spus Stancu directorilor prezenţi la colegiul prefectural. Deşi nu li s-au solicitat decât idei, nouă directori nu au răspuns deloc şi numai şapte directori coordonatori au venit cu propuneri.
O parte dintre şefii de deconcentrate au menţionat, pe lângă noi propuneri, şi proiectele aflate în derulare, cum este cazul Danielei Dobrin, şefa Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială, sau al lui Marin Tălău, directorul coordonator al Direcţiei Apelor Jiu. Pe de altă parte, spre exemplu, Dolores Tătar, director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică, a lăsat goală rubrica de propuneri, dar „s-a scos“ cu rubrica proiectelor în derulare, unde a menţionat „Permis european de conducere a calculatorului“. Stelian Bărăgan, şeful organismului intermediar regional pentru programul operaţional sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane“ – regiunea S-V Oltenia, a procedat asemănător şi a remis prefecturii o listă cu 28 de proiecte în stadiu de implementare.

Motivaţii

Câţiva dintre directorii doljeni au binevoit să şi explice de ce nu au venit cu idei şi propuneri de proiecte. În centralizarea întocmită de Prefectura Dolj se arată că, spre exemplu, Oficiul Teritorial pentru IMM-uri, condus de Izabela Ştefănescu, este ordonator terţiar de credite şi nu are prevăzută linie bugetară proprie pentru plata cofinanţării unui proiect. Diana Buşoi, care este în fruntea Direcţiei pentru Sport Dolj, s-a scuzat transmiţându-le reprezentanţilor guvernului în teritoriu că instituţia nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor europene. Direcţia Silvică Dolj a motivat acelaşi lucru. „Noi suntem regie naţională şi nu putem accesa fonduri“, a explicat directorul Daniel Drîgnei. Un alt tip de explicaţie l-a dat Dorin Mărgărit, directorul Casei de Cultură a Studenţilor. „Am contactat nişte prieteni cu firme de consultanţă pe proiecte europene să vedem la ce categorie de proiecte mă pot încadra. Nu am transmis nimic prefecturii pentru că nu sunt genul care să trimită listuţe cu ce visez să fac, ci cu lucruri concrete“, a declarat Mărgărit. Judecând după centralizarea făcută de prefectură, cu cele 30 de spaţii albe acolo unde trebuia să fie notate ideile fruntaşilor doljeni, se poate spune că aceştia privesc senini viitorul în slujba cetăţeanului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII